31.07.

Työnohjauksella tuottavuutta ja kilpailukykyä?

Valmistuin tänä keväänä työnohjaajaksi. Omassa työarjessani sana herättää yleensä hämmennystä – mitä sinä nyt sitten ohjaat? Opetatko viestintää? Mainontaa? Markkinointia? Ei sinne päinkään ja oikeastaan näitä kaikkia.

Yritysmaailmassa tutumpi ja vähemmän hämmennystä herättävä sana vastaavalle tekemiselle on ehkä coachaus. Itsensä ja työnsä kehittämisen metodi, jossa yhdessä sparraajan kanssa edetään tiiviissä aikataulussa kohti ennalta määrättyä tavoitetta. Työnohjaus on avoimempaa, usein pitkäkestoisempaa pysähtymistä, omaan työhön ja työyhteisöön liittyvien kysymysten, haasteiden ja pulmien tarkastelua ja jäsentämistä yhdessä koulutetun työnohjaajan kanssa.

 

Työnohjaus on arjen ajatusviiva

 

Onnistunut työnohjaus on kuin ajatusviiva arkisessa aherruksessa. Se antaa tilaa ja aikaa pysähtyä löytämään uusia polkuja ja ratkaisuja. Työnohjauksen tavoitteena on vapauttaa voimia, luovuutta ja ajattelua. Älä kuitenkaan erehdy luulemaan, että työnohjauksessa kepeästi downshiftaillaan. Päinvastoin. Kun mielen padot avaa, joutuu katsomaan peiliin, haastamaan omat vanhat tapansa ajatella ja toimia. Ja mikä meille ihmisille ehkä kaikkein vaikeinta – poisoppimaan vanhoista tutuista kuvioista, jotka eivät enää toimi.

 

Työnohjaus tukee organisaation strategiaa

 

Jatkuvat muutokset yritysten toiminnassa ja toimintaympäristöissä edellyttävät nopeaa muutoskykyä ja kasvuhakuisuutta. Yritysten on kyettävä uudistumaan ja henkilöstön on opittava uusia asioita ja taitoja. Tämä vaatii kokonaan uudenlaista ajattelua ja suhtautumista omaan työhön ja sen linkittämistä yrityksen tavoitteisiin. Työnohjaus tukee organisaation strategiaa ja liiketaloudellista kehitystä. Se sopii yksilön, ryhmän ja koko organisaation oppimiseen ja kehittämiseen. Työnohjauksen avulla yhteiset tavoitteet selkiytyvät, jolloin työskentely sujuu entistä paremmin. Kun johtaminen ja yhteistyö kehittyvät sekä muutoskyky ja oppiminen lisääntyvät, saavat tuottavuus ja kilpailukyky mahdollisuuden kasvaa.

 

Työnohjauksessa jokainen on asiantuntija

 

Kuulostaako edellä sanottu hurjalta lupaukselta? Oman kokemukseni perusteella uskallan väittää, ettei tuossa ole vielä edes tarpeeksi. Meistä jokainen on oman työnsä paras asiantuntija ja omaa avaimet sen jatkuvaan kehittämiseen, mutta käyttää päivittäin vain murto-osaa omasta potentiaalistaan. Tätä en suinkaan tarkoita moitteeksi, vaan haasteeksi. Totta kai työssä täytyy olla rutiineja, jotka tekevät arjesta sujuvaa, mutta aina silloin tällöin on hyvä haastaa itsensä keksimään pyörä uudestaan.

Kannustan kuitenkin siihen, että kun työnohjaukseen lähdetään, matkalle lähtee koko organisaatio yhdessä eli kaikki osallistuvat ohjaukseen. Yhdessä ääneen ajatteleminen on yksi ihmiskunnan mahtavimpia keksintöjä – joukossa viisaus tiivistyy.

Kirsi Poltto

asiakkuusjohtaja

YTM, YJEAT, STOry:n jäsen

PS: Tuumasta toimeen. Etsi juuri teille sopiva työnohjaaja: www.suomentyonohjaajat.fi

Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://www.bstr.fi/blogi/tyonohjauksella-kilpailukykya">
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *