18.01.

Mitä kaiketonta täällä vanhastellaan?

Yksi sana kertoo joskus enemmän kuin tuhat sanaa. Hyvään sanaan tiivistyvät aika ja ilmiöt, politiikan tapahtumat, päivän trendit, uudet palvelut, viimeisin tekniikka, yhteiskunnan murros. Se kertoo ajankohtaisen, jonka ääressä elämme ja mediasta luemme.

Tästä kerää mielenkiintoista dataa kotimaisten kielten keskus (Kotus), joka vuosittain poimii sanatietokantaansa noin seitsemäntuhatta uutta tai muutoin vuoden mittaan runsaasti esillä ollutta sanaa. Nämä sanat syntyvät tarkoituksella tai vahingossa median äänekkäimmissä otsikoissa – ja markkinointitoimistoissa.

Vuonna 2010 listoille tulivat nettirasismi ja digitaalinen jalanjälki, 2011 mauto ja hipsteri, 2012 paljuilu ja antijytky, 2013 hipaisukortti ja selfie, 2014 kuittipakko ja slaavikyykky, 2015 halpuuttaminen ja emoji, 2016 nyhtökaura, suvakki ja trumpismi, etähoiva, kiky, konmari, läskipyörä, pokettaminen, vokki, valemedia

Entä vuosi 2017? Maistuuko vielä ensi vuosikymmenellä sirkkaleipä, jonka raaka-aine on kasvanut sirkkalassa. Onko yhä tärkeää, että ruoka on kaiketonta. Puhuvatko netissä möyhääjät, onko meillä motia, tavataanko livetysten, onko vege-kebab vebab ja kuka muistaa tonttuovet tai spinneribuumin?

Toiset jäävät elämään, toiset ovat käymässä vain. Ei tullut huudelmasta vastinetta twiitille, kuten vuonna 2015 vielä uumoiltiin. Vuoden 2014 cheekismikin kaipaa jo sanakirjaa auetakseen.

Yhtä kaikki ne kirjoittavat kuitenkin historiaa. On syntynyt uusi juttu tai kokonainen aate, joka on tarvinnut nimen. Kun taustalla on kokonainen ajatusmaailma, kuulija tarvitsee jo taustoja ymmärtääkseen, mistä on kysymys. Toisinaan sanan merkitys muuntuu ajan hengessä. Mitä mietimmekään suvakeista ja trumpismista kymmenen vuoden kuluttua? Riippuu siitä, mitä maailmassa on siihen mennessä tapahtunut.

Entä millaisia sanoja vuosi 2018 tuo tullessaan? Nyt ainakin pandaillaan, ja näin presidentinvaalien alla uusia muotisanoja odotellessa voimme hiukan vaikka väyrystellä (venkoilla) tai vanhastella (mitä ikinä se voisikaan olla).

Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://www.bstr.fi/blogi/mita-kaiketonta-taalla-vanhastellaan">
LinkedIn
viestintäasiantuntija / toimittaja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä

Tempputoimittaja etsii onnen avaimia

helmikuu 27, 2018

Nykyään on helppo kirjoittaa itsensä metsään, vaikka olisi kuinka kokenut toimittaja. Tarinallisuus on edelleen toki tärkeää, mutta miten sen voi..

Menestyjät luottavat tarinoihin

marraskuu 23, 2017

”Sun tuote tai palvelu ei kiinnosta ketään. Mutta mitä lisäarvoa se tuottaa ja minkä arjen ongelman se voi ratkaista? Se..

Eräs tuote on hyödyllinen

marraskuu 2, 2017

Sosiaalista mediaa selaillessani vastaani tuli video suomalaisesta tuotteesta, joka erottuu edukseen monelta kantilta katsottuna. Sen ominaisuuksissa on menestyvän tuotteen ainekset..