23.11.

Menestyjät luottavat tarinoihin

”Sun tuote tai palvelu ei kiinnosta ketään. Mutta mitä lisäarvoa se tuottaa ja minkä arjen ongelman se voi ratkaista? Se voi kiinnostaa.” Näillä alkusanoilla olen viime viikkoina puhunut useamman kerran tarinoista.

Valitettavan usein nähdään ja tehdään markkinointia, jolla ei ole mitään sanottavaa. Kun avaat netin, kirjaudut some-tilillesi, avaat lehden tai kuljet kaupungilla, löydät lähinnä ärsykkeitä, jotka toistavat omaa loistavuuden sanomaansa rationaalisiin hyötyihin vedoten: saat bonusta 15 prosenttia ja alennusta 50, uudet mallit tulivat, löytyy makuja jokaiseen lähtöön, halvempaa ja halvempaa.

Me markkinoijat yritämme vakuuttaa ihmiset järjen avulla käyttämällä toistoa loputtomana tehokeinona. Emme ymmärrä, että asiasta voisi olla syvempääkin sanottavaa – ja että sillekin sanomalle olisi kuuntelijoita.

Kuluttajat haluavat olla mukana menestystarinoissa. Tai oikeastaan me haluamme olla luomassa menestystarinoita. 87 prosenttia kuluttajista kaipaa syvempää suhdetta brändeihin ja uskokaa tai älkää, tunne ohjaa meidän ostokäyttäytymistämme kaikkein voimakkaimmin. Tämä on toki todettu jo kauan sitten.

Tunne ohjaa meitä ja tarinat sitovat tunteet ja ihmiset yhteen. Ihmisen muisti toimii tunteiden avulla. Voimakkaimpia muistoja ovat ne, jotka ovat herättäneet voimakkaimpia tunteita. Toisilla se voi olla uuden elämän alku, onnistuminen, kesäloma tai jokajouluinen koko perheen lomamatka lämpöiseen. Toisilla se voi olla suru tai pelko. Muisti toimii tunteiden avulla, mutta me ammattilaiset emme vain luota aitoihin tunteisiin.

Uskon, että tulevaisuuden kilpailuetua luodaan tällä hetkellä tarinoiden avulla. Onneksi en ole väitteeni kanssa yksin, sillä maailmalta ja kotimaasta löytyy lukuisia esimerkkejä tarinoiden voimasta. Esimerkit ovat toisaalta niin klassisia, että jätän omenat ja asumiset tässä kohtaa kertomatta, mutta menestyjät todella luottavat tarinoihin.

Mikä sitten on tarina?

Yrityskontekstissa tarinan voi selittää lyhyesti sanalla merkitys: miksi ja ketä varten olemme olemassa, mikä on yrityksen DNA. En väitä tätä helpoksi löytää. Se vaatii paljon työtä ja sukeltamista syvälle. Välillä otamme askelia taaksepäin ja tuskastelemme omaa olemassaoloamme, mutta kaiken kovuuden takaa paljastuu aina se viimeinen miksi, joka kertoo totuuden.

Juuri sen ihmiset haluavat kuulla. Älä yritä kertoa kaikkea auki, jätä tilaa omalle mielikuvitukselle ja ennen kaikkea anna ihmisille mahdollisuus hypätä osaksi tarinaa. Kuvitella itsensä menestyksen luojaksi ja koko tarinan sankariksi. Mutta muista. Tarinoiden kertominen voi olla vaarallista, menestys yllättää aina.

luova johtaja
Jussi Ojala bstr
Facebook
Facebook
Google+
Google+
https://www.bstr.fi/blogi/menestyjat-luottavat-tarinoihin">
LinkedIn

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Sinua saattaisi kiinnostaa myös nämä

Brändin kanssa pakattu

maaliskuu 8, 2018

Kuvittele mielessäsi kauppareissu. Se on usein nälän ja väsymyksen sävyttämä arjen pakkopulla. Kuljet samoja reittejä etsien hyväksi todettuja tuotteita ja..

Boosterin Keinussa osa 7 – Sami

maaliskuu 7, 2018

Keinussa-sarjan seitsemännessä jaksossa AD:mme Sami pohtii tarinoita suunnittelutyön taustalla ja avaa hyvän elämän salaisuuksia. Boosterin Keinussa -sarjassa tutustutaan konttorimme tyyppeihin,..

Boosterin Keinussa osa 6 – Karri Kunnas, Foodwest

helmikuu 26, 2018

Keinussa-sarjassa nähdään ensimmäisen kerran Boosterin asiakas, kun Foodwestin toimitusjohtaja, Karri Kunnas kertoo Foodwestin toiminnasta ja sirkkatuotteista. Boosterin Keinussa -sarjassa tutustutaan..